De Johan van Oldenbarnevelt
Passagier/vrachtschip voor de dienst Amsterdam-Batavia v.v.
Kiellegging: 29juni 1928
Tewaterlating: 3 augustus 1929
Overdracht: 26 april 1930
In 1941 werd de J.v.O. verbouwd bij Harland and Wolff tot troepentransportschip voor het vervoer van 4000 manschappen.
Na WO II werd ze ingezet voor het vervoer van troepen naar en van Indonesië en de repatriatie van Nederlandse Staatsburgers alsmede de evacuatie van voormalige KNIL militairen. De J.v.O. werd in 1950 verbouwd bij de NDSM tot emigrantenschip voor het vervoer van 1414 passagiers in één klasse. Daarna volgde in 1959 opnieuw een verbouwing, nu bij de ADM tot een cruiseschip voor 1210 passagiers in één klasse. Tevens werd het schip gemoderniseerd. Beide schoorstenen werden verlengd alsmede de dekken aan de achterzijde van het schip.
Het wrak werd op 24 december op sleeptouw genomen door een Noorse sleepboot, maar op 29 december kapseisde de Lakonia en zonk.
Videobeelden van de tewaterlating van de Johan van Oldenbarnevelt kunt u hier vinden.
De Marnix van Sint Aldegonde
Passagier/vrachtschip voor de dienst Amsterdam-Batavia v.v.
Kiellegging: 8 december 1928
Tewaterlating: 21 december 929
Overdracht: 11 september 1930
De Marnix werd in mei 1941 in Singapore omgebouwd tot troepentransportschip en heeft in het eerste jaar van de oorlog voornamelijk Australische troe-pen vervoerd naar Azië en Afrika. Op 20 oktober vertrok de Marnix met 1000 Italiaanse gevangenen vanuit Egypte naar Bombay. In 1942 werd de Marnix als troepentransportschip bij de Central Naval Force ingedeeld voor de landingen in Noord Afrika (operatie Torch). Bij deze landingen kreeg zij het zwaar te verduren maar wonder boven wonder bleef de Marnix behouden.
Ze gaat eind november 1942 naar Engeland voor reparatie en werd verbouwd tot (Landing Ship Infantery) waarbij de sloepen werden vervangen door landingsvaartuigen. Op 10 juli 1943 nam de Marnix deel aan de landingen op Sicilië (operatie Husky). Hierna nam ze deel aan de landingen bij Salerno (operatie Avalanche) en op 27 oktober vertrok de Marnix opnieuw naar de Middellandse Zee.
Tijdens een aanval bij Cape Bougaroni kreeg de Marnix een voltreffer tussen ruim 5 en de machinekamer, die beide vol liepen. Schepen die in buurt waren namen de opvarenden van de Marnix over. Men heeft nog getracht de Marnix met behulp van een sleepboot aan de grond te zetten maar ze was niet meer te redden en zonk naar de bodem van de Middellandse Zee.