Hokjesman (VPRO) – tuindorpen

De Hokjesman is een Nederlands televisieprogramma van de VPRO met presentator Michael Schaap en Jurjen Blick als man achter de schermen. De presentator is gefascineerd door de heersende hokjesgeest van Nederland versus daarbuiten, terwijl de Nederlandse samenleving verre van homogeen is. Het hoofdthema zijn de subculturen die Nederland rijk is.

De programmamaker onderzoekt de leefwereld van degenen die er deel van uitmaken, hoe zij zich verhouden tot andere mensen en wat gangbaar is, waarbij gekeken wordt welke geschreven en ongeschreven wetten, regels, codes en taboes ze kennen, welke kwaliteiten ze hebben in hun omgangsvormen en hoe zij in deze tijd leven en overleven.

In deze aflevering bestudeert de Hokjesman het leven in Tuindorp Oostzaan, een hechte arbeidersgemeenschap in Amsterdam Noord.

Ooit is deze buurt bedacht en gebouwd als het walhalla onder de grootstedelijke arbeiderswijken. Geen krotten maar menswaardige behuizing met een grote tuin in een geordend dorp waarin de arbeider gelukkig kon leven. Hij at er, sliep er en verrichtte er noeste arbeid in de scheepsbouw.

Maar tijden veranderden; de scheepswerven gingen failliet. De Tuindorper raakte meer op zichzelf aangewezen. Er kwam armoede en de voorzieningen verdwenen uit de wijk. En langzaamaan werd het dorp opgeslokt door de grote stad.

Toch is het er nog steeds ouderwets gezellig en kijkt men naar elkaar om. Maar daar komen de nieuwelingen; de import. Ze groeten niet en houden zich niet aan de ongeschreven regels.