Nieuws uit 2015

Nieuwe aanwinst waterlijnmodel uit de van Speijkklasse

vervoer schaalmodel

Transport van het schaalmodel
Foto: Henk J. Cruijff

Het Marinemuseum in Den Helder wil een schaalmodel van een fregat afstoten en dat aan onze stichting gunnen. Dit schip uit de van Speijk-klasse (er waren er drie, t.w. de van Speijk, Tjerk Hiddes en Isaac Sweers) zijn in 1965/66 bij de NDSM gebouwd. Het schaalmodel “de van Speijk” mogen wij overnemen.

Het model is 228cm lang, 27cm breed en is 68cm hoog. Het gewicht is ongeveer 35 kilo. Het model is vervaardigd uit messing plaatmateriaal.

Dankzij de tip van Henk J. Cruijff (oud NDSM, later KM en thans het Marmus) en de bereidwilligheid en inzet van Frank Scheij is het waterlijnmodel van het fregat “de van Speijk” op de werf gearriveerd.  

 

Terug naar de fabriek

boek coverIn februari van dit jaar is onze stichting benaderd door Jaco Boer. Of wij graag wilden meewerken aan een boek. Het boek zou gaan over het nieuwe leven van 25 industriële iconen in Nederland, waaronder het NDSM-werf. Voor het verhaal over de NDSM heeft onze stichting een hele belangrijke bijdrage geleverd. Verschillende leden van de stichting tevens oud werknemers van de NDSM zijn door Jaco Boer geïnterviewd.

Dit boek met de titel „Terug naar de fabriek” is sinds kort uitgebracht. In dit boek beschrijven de auteurs het nieuwe leven van 25 industriële iconen in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun band met deze locaties. Een verhaal over de opkomst en neergang van de Nederlandse industrie geeft extra achtergronden bij deze ontdekkingstocht langs het industrieel erfgoed van ons land.

Geinterreseerden kunnen dit boek aanschaffen via de website van de uitgever Oostenwind.

 

Cap en T-shirt Stichting NDSM-Herleeft

cap tshirtVoor vrienden, sponsoren en belangstellenden heeft de Stichting NDSM-Herleeft een cap (kleur royal blue) en T-shirt (kleur royal blue, maten L en XL) laten maken. De prijs van de cap is 10,- euro, het T-shirt is verkrijgbaar voor 15 euro (beide exclusief eventuele verzendkosten).

Indien u een exemplaar wilt bestellen kan dit via e-mail of telefonisch (met opgave van de juiste maat).Stuur een e-mail naar; info@stichting-ndsm-herleeft.nl of bel 06 2917 4310

U ondersteunt hiermee de werkzaamheden van de Stichting NDSM-Herleeft.

 

Geloof en een Hoop Liefde

eo filmIn augustus van dit jaar heeft de EO filmopnamen gemaakt voor de serie “Geloof en een Hoop Liefde”. De uitzending was op 11 november 2015 om 17.00 uur. Voor iedereen die deze uitzending heeft gemist kan deze nog bekijken op de website van de EO.

 

Opening Dokgebouw DSA

eo bezoek 2Op 16 oktober werd bij Damen Shiprepair Amsterdam het geheel gerenoveerde Dokgebouw officieel geopend. Bij deze gelegenheid is de Stichting NDSM-Herleeft uitgenodigd en was, niet zonder reden, met een delegatie aanwezig. Voor oud werknemers van de NDSM, zeker zij die werkzaam waren op de werf West van NDSM en de daarna volgende ADM bezetting, zal het Dokgebouw niet onbekend zijn. Over alles valt wel iets te vertellen en dat geldt zeker ook voor dit gebouw en de locatie daarvan.

 

Let op! Strenger beleid op parkeer verbod

eo bezoek 2In april 2014 is door de gemeente Amsterdam een begin gemaakt met de herinrichting van het openbare deel van het voormalige NDSM terrein. Voor het hele gebied gelegen tussen de Kraanbaan en het sorteerterrein (t.h.v. restaurant Noorderlicht/zijkanaal I) geldt nu dat er betaald moet worden voor het parkeren van motorvoertuigen.

Hiermee is een eind gekomen aan de vrijblijvende en zelfsturende rommeligheid. Het kenmerkende was niet alleen het gratis parkeren maar ook het gevoel van vrijheid en “iedereen doet maar”. Aan dit tijdperk is helaas een eind gekomen. Ondanks dat de plaatsing van betaalpunten slecht en soms helemaal niet is aangegeven, een logisch overzicht ontbreekt en voor incidentele bezoekers de situatie onoverzichtelijk is geldt toch het advies “Betalen voorkomt balen!”

 

EO filmopnamen

eo bezoek 2De EO had het voornemen om een programma te maken over onze stichting. Dit zou aanvankelijk tijdens Sail zijn. Om meer de nadruk op het verleden te leggen en ons aandeel daarin beter tot zijn recht te laten komen is door de redactie gekozen om na de Sail de opnamen te maken.

De filmopnamen waren voor de serie “Geloof en een Hoop Liefde”. De presentator is Kefah Allush. De uitzending zal onder voorbehoud plaats vinden op 11 november 2015 om 17.00 uur.

 

SAIL 2015

sailVijf dagen lang genieten van het het grootste evenement van Amsterdam. Met vijftig Tall Ships die de basis vormen van SAIL. Op 19 augustus wordt het evenement geopend door de parade van 12 kilometer lang. Voor het volledig programma kunt u vinden op www.sail.nl

Het enorme oppervlakte aan terreinen dat wordt gebruikt tijdens SAIL is verdeeld in vijf oceanen. Het NDSM terrein is de groene oceaan waar diverse dingen worden georganiseerd. De groene oceaan biedt een bijzondere programmering en vertier voor gangmakers, matrozen, liefhebbers van schepen en kinderen.
Het programma voor de groene oceaan vind u op www.ndsm.nl 

Tijdens deze dagen heeft Stichting NDSM-Herleeft samen met het HCAN een kraam staan op het NDSM terrein. . Daarbij hebben wij ook een expositie bij Pllek met oud beeldmateriaal en oude scheepstekeningen waarmee wij bezoekers mee terug in de tijd nemen.

 

Tentoonstelling “De NDSM, eens werd er schepen gebouwd”

1968 12 aug. 535 aan werfEen fototentoonstelling i.s.m. Historisch Centrum Amsterdam Noord en Pllek
Van 18 augustus 2015 t/m 28 september hangt er een unieke verzameling vinylprints uit het archief van de NDSM-werf op de galerij bij Pllek. Deze tentoonstelling neemt je mee terug in de geschiedenis van de NDSM-werf, tegenwoordig een van de grootste creatieve broedplaatsen van Nederland. De prints zijn in 2012 gemaakt door studenten van de Reinwardt academie en wordt nu bij Pllek voor de tweede keer geëxposeerd. Tijdens de opening op 18 augustus zal Ruud van der Sluis (Stichting NDSM-Herleeft) een korte toespraak houden. 

Opening expositie: dinsdag 18 augustus
Tijd: 17:00 – 19:00
Toegang: gratis

 

NDSM verleden in het ROC TOP

ROC top 1De fotowand in het tijdelijke onderkomen van het ROC TOP als verwijzing naar het NDSM verleden t.g.v. het slaan van de eerste paal op die locatie t.h.v. de kraanbaan. Vanwege de “gekleurde samenstelling” van het leerlingenbestand was er vraag naar foto’s van de oudere allochtone generatie.

 

Dodenherdenking Tuindorp-Oostzaan

kranslegging 3Op 4 mei om 20.00 uur vond in Tuindorp Oostzaan de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Vanaf 18.00 uur kon men in de Bethelkerk aan de Plejadenplein 44 een tentoonstelling en gedichten van 8 bekijken.

De herdenkingsbijeenkomst begon om 18.30 met voordrachten van leerlingen en een bijdrage van ds. Trinus Hibma van de Bethelkerk met Harmoniecorps Tuindorp Oostzaan en Aubadekoor Tuindorp Oostzaan. Het aubade koor doet voor het eerst mee aan de herdenking.

Vanaf 19:00 was er een stille tocht van de Bethelkerk naar het monument bij de Meteorensingel. Om 19:30 begon het programma plaats met het Harmoniecorps Tuindorp Oostzaan en Aubadekoor Tuindorp Oostzaan, gedichten en een bijdrage van “stadsdeelbestuurder” Erna Berends.

Veteranen van de Stichting Veteranen van de Kometensingel vormen erewacht bij monument.

kranslegging 2Om 20:00 de twee minuten stilte, gevolgd door kranslegging bij het monument aan de Meteorenweg.

Het was een indrukwekkende gebeurtenis met o.a. veel jeugd en overige belangstellenden, waarbij onze Stichting voor de eerste keer officieel vertegenwoordigd was en namens Stichting NDSM-Herleeft bloemen werden neergelegd bij het monument.

 
 
 

Oude filmbeelden over de NDSM-werf Amsterdam-Noord

filmDe imposante en roerige historie van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM), met beelden van de grote brand, van de verwoesting van de scheepswerf in de oorlog en van tewaterlatingen van gebouwde schepen en tankers.

Filmbeelden zijn geproduceerd door Polygoon-Profilti en worden beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Sommige filmbeelden zijn aangevuld met muziek en informatie via ondertiteling.

De film kunt u hier bekijken.

 

NDSM-museum aan ’t IJ in Amsterdam?

artikelOoit was het met 6000 werknemers de grootste scheepswerf van ons land. Ja zelfs een van de grootste ter wereld: de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij, kortweg NDSM. Maar in de jaren zestig en zeventig kreeg de nautische industrie door allerlei oorzaken harde klappen. De overheid moest er aan te pas komen om de noodlijdende bedrijfstak te ondersteunen, het begin van een pijnlijk en langgerekt einde. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit nu een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars , bedrijfjes, horeca en culturele activiteiten. En te midden van al dat gekrioel zijn er ook mensen zijn die het rijke nautische verleden in de Stichting NDSM-Herleeft levend houden.

Dit is de intro van een mooi artikel geschreven door Paulus Plas over onze stichting NDSM-Herleeft. Het volledige artikel kunt u lezen op de website van www.vakbondshistorie.nl

 

Het schaal model van de N.D.S.M.-Stork-dieselmotor

Na circa 50 jaar keert het schaalmodel van de N.D.S.M.- Stork 8 cylinder diesel motor type HOTLO – welke is vervaardigd in de leerschool werktuigbouw van het opleidingsinstituut “De Eenheid” in 1961,– weer terug op de werf.

Wij zijn na enig speurwerk op het spoor gekomen van het model. Het model heeft jaren tentoongesteld gestaan in de Kweekschool voor Scheepswerktuigkundigen aan de Schipluidenlaan te Amsterdam. We kwamen in contact met dhr. J.P. Stuifbergen (oud hoofd opleiding Techniek Hogeschool van Amsterdam), die wist waar het model zich nu bevond, nl. in IJmuiden bij het Nova College Maritieme Academie.

schaalmodelDhr. Stuifbergen heeft contact opgenomen met het Nautisch College te IJmuiden en wel met dhr. P. van der Meulen. Dit heeft geleid tot een bezoek aan het college op 11 maart j.l. door dhrn. Stuifbergen, Ruud v.d Sluis en Leo v.d. Spek. Na de koffie hebben wij het model kunnen bekijken in de machinehal v.h.College. Daar deelde dhr. v.d. Meulen ons mede dat de Stichting NDSM-Herleeft het model mocht hebben. Dit is een zeer welkome geste voor de uitbreiding van onze collectie.

Ons probleem is alleen nog het transport naar ons onderkomen de “Blauwdruk” op het voormalig NDSM-werf terrein. Wij hopen dit binnenkort op te lossen. Het model staat op een kist met daarin de elektromotor met vertragingskastje, de globale afmetingen zijn: breedte kist 81 cm. lengte 207 cm. de totale hoogte inclusief motor = 200 cm. en het geschatte gewicht is ca.500 kg.)

Een korte beschrijving van de bouw van de modelmotor vindt u in het volgende hoofdstukje (overgenomen uit de werfbode nr.2 van juni 1961) .

 

Imposante herdenking van de Februaristaking 2015

dokwerkerImposant lijkt het juiste woord om deze herdenking van de Februaristaking 1941 samen te vatten. Veel waardering viel onder de circa tweeduizend deelnemers te beluisteren voor de mooie en klare speech van burgemeester Geke Faber van Zaanstad. Ontroerd toonden velen zich toen actrice Rosa da Silva fragmenten voorlas uit het dagboek van Anne Frank. En toen zij met muzikale begeleiding van violist Oene van Geel haar bijdrage aan de herdenking afsloot met een prachtige vertolking van het oude Jiddische lied ‘Wos Geween is Geween’.

Na de kransen kwamen de bloemstukken, de boeketten en soms zomaar enkele bloemen. Een uitgebreid verslag over deze herdenking kunt vinden u op de website van de februaristaking.nl

 

Ruimte onder helling 4

Op 16 januari 2015 is Ruud van der Sluis onder de helling 4 gegaan. Daar bleken tot zijn grote verbazing een paar ruimtes, bescheiden van omvang als magazijn, werkplaats en twee koffiehoeken te zijn ingericht. Een kalender met ontklede dame uit 1980 geeft aan de dit uit de NSM tijd moet dateren. Het was alsof iedereen van de ene op de andere dag verdwenen is. Alles is nog, gereedschap, hijsmateriaal, banken, stoelen, tafels, een helm, Turkse kranten, speelkaarten, kleding, kattenvoer, koffie, suiker, melkpoeder, kopjes,  e.d.

Verder veel materiaal dat op en rond de hellingen in gebruikt was. Het merendeel is naar de container gebracht, het was even sjouwen maar het is gelukt. De rest wordt later gedaan. Er ligt, hangt en staat namelijk nog meer materiaal.

De foto’s hieronder geven een indruk hoe het er uit zag.

 

kast tafel kapstok