Nieuws uit 2016

De medewerkers van Stichting NDSM-Herleeft wensen u een voorspoedig en een gezond 2017

kerstkaart-2016-omslag

Wij danken u hartelijk voor de belangstelling die u aan ons toonde in het afgelopen jaar.



Om nog meer aan onze belangstellenden tegemoet te komen hebben wij onze service uitgebreid.
Met ingang van het nieuwe jaar kunt u ons ook vinden op Facebook.


Wij danken u nogmaals en wensen u het allerbeste voor het nieuwe jaar.
 
 


 

Tentoonstelling “Verdwenen industrie in Noord, deel 1: ADM, Draka en Kromhout”

plattegrond-buiksloterhamVanaf 13 november 2016 is deze tentoonstelling te zien in Museum Amsterdam Noord. In deze tentoonstelling besteden zij door middel van veel beeldmateriaal , foto’s, films, persoonlijke verhalen en unieke objecten uit de magazijnen van de bedrijven, aandacht aan de verdwenen fabrieken van ADM, Kromhout en DRAKA.

De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van drie grote bedrijven die de vorige eeuw naast elkaar aan de oostelijke Noordoever van het IJ gevestigd waren. Door de sluiting van de Draka dit jaar wordt de IJ-oever grenzend aan het Hamerstraatgebied na meer dan een eeuw openbaar gebied.

Met de tentoonstelling bieden we de huidige gebruikers van het gebied en de (toekomstige) bewoners de mogelijkheid om kennis te nemen van de geschiedenis van dit stuk van Amsterdam Noord.

Waar
Museum Amsterdam Noord, Zamenhofstraat 28 A, 1022 AD Amsterdam

Wanneer
Vanaf 13 november 2016 t/m 27 februari 2017

Openingstijden
Museum Amsterdam Noord is elke donderdag t/m zondag open vanaf 13.00 tot 17.00 uur

Kosten
Volwassenen = € 4,-
65+, Stadspas en Jongeren tot 18 jaar = € 2,-

De tentoonstelling kwam mede tot stand in samenwerking met het NDSM-museum, Museum ’t Kromhout, het Kromhoutarchief, Lida Tol van DRAKA en EYE Filmmuseum
 
 


 

NDSM Open – 8 oktober 2016

2016-ndsm-open-2Zaterdag 8 oktober stelt de NDSM broedplaats op de NDSM-werf in Amsterdam Noord haar deuren weer wagenwijd open!

Het dagprogramma is van 12.00 tot 18.00 uur. Meer dan 60 kunstenaars uit 40 ateliers en zeer diverse disciplines doen mee. Er komen speciale installaties van kunstenaars Henk Schut en Loi Che Rakhorst in de grote hal van de loods en op het binnenplein is er een fototentoonstelling van de eerste Turks gastarbeiders op de scheepswerf.

Loop vooral rond de ateliers waar er veel prachtigs en inspirerends te zien is. Eind van de dag zaterdag komt iedereen bij elkaar in de grote hal voor een feestelijke afsluiting.

btn meer info
 
 


 

Tentoonstelling modelboten – 9 oktober 2016

schaalmodel boot

Schaalmodel van de Nieuw Amsterdam
Bron: www.modelshipmaster.nl

Op 9 oktober ontvangen wij in Blauwdruk de modelbouwvereniging Purmerend. De leden nemen dan hun scheepsmodellen mee en stellen die op in Blauwdruk. 


We zijn open van 10.00 tot 17.00 uur.

Toegang is GRATIS!
Sanitair en toegang zijn helaas minder geschikt voor rolstoelgebruikers
 
 
 
 
 


 

De Blauwe Wimpel in onze bibliotheek

staand blauwe wimpelVia schenkingen is onze bibliotheek in De Blauwdruk uitgebreid met de tijdschriften “De Blauwe Wimpel” (vanaf jaargang 1946 t/m 2007).

De Blauwe Wimpel is een tijdschrift dat zich richt op de scheepvaart en scheepsbouw in Nederland en België.

De titel van het tijdschrift is ontleend aan de blauwe wimpel, de onderscheiding voor (passagiers)schepen bij een snelheidsrecord tijdens de oversteek van de Atlantische Oceaan. De ondertitel is al heel lang Maandblad voor scheepvaart en scheepsbouw in de Lage Landen. Het tijdschrift is in 1946 opgericht door de schrijver Anthony van Kampen.

btn meer info
 
 


 

Zeventig jaar NDSM-werf: ‘Dit was dé scheepswerf, een interview met Hans Goedkoop’

Historicus Hans Goedkoop

Historicus Hans Goedkoop – Bron: AT5

Prestigieuze industrie, creatieve rafelrand en culturele hotspot; de afgelopen zeventig jaar was de NSDM-werf het allemaal. Ter ere van dit jubileum opende de zoon van de laatste Goedkoop directeur NDSM en achterkleinzoon van de oprichter Daan Goedkoop op 17 april een tentoonstelling over die rijke geschiedenis.
Zeemansliederen openen de tentoonstelling over 70 jaar NDSM. Generaties lang werkten de voorvaderen van historicus Hans Goedkoop in de scheepsbouw, eerst bij voorloper NSM, na een fusie bij NDSM. Maar nadat zijn vader de teloorgang meemaakte, ging de roemrijke geschiedenis niet vaak meer over tafel.

Op AT5 kunt u het volledige interview met Hans Goedkoop vinden.

 


 

Tentoonstelling 70 jaar NDSM – Tussen IJzer en Staal

Het bestuur van de Stichting NDSM-Herleeft nodigt u uit om als Vriend van de stichting aanwezig te zijn bij de opening van de tentoonstelling die op zondag 17 april 2016, om 14.00 uur zal worden verricht door Hans Goedkoop.
De opening vindt plaats bij Nieuw Dakota aan de M.S. van Riemsdijkweg 41, 1033RC Amsterdam (t.o. de pannenkoekenboot).

Bougainville

m.s. Bougainville, het eerste onder NDSM vlag van stapel gelopen schip
Bron: NDSM-werf museum

De NDSM-werf is precies 70 jaar geleden opgericht. Ondanks dat de NDSM als bedrijf niet meer bestaat verdient deze memorabele periode alle aandacht. Ter gelegenheid van dit 70-jarig jubileum is in de kunsthal van Nieuw Dakota van 17 april t/m 22 mei 2016 een bijzondere tentoonstelling samengesteld door Stichting NDSM-Herleeft, Stichting NDSM-werf, Rapenburg Plaza en Hélène Min. Een multimediale installatie waarbij de twee historische fasen van de werf – het verleden als scheepswerf en de periode erna als culturele zone – samensmelten tot een elkaar versterkend geheel. Bezoekers zullen door middel van video, licht, fysieke objecten, geluid en hedendaagse kunstwerken van Helène Min ondergedompeld worden in de sfeer van de voormalige scheepswerf en ervaren hoe het was om als arbeider werkzaam te zijn in de nautische-industrie.

btn meer info
 
 


 

Gezocht! – Het bloemenmeisje

bloemenmeisje 2

Onlangs ontvingen wij een bericht van een mevrouw uit Drenthe. Zij had een vraag betreffende een armbandje dat jaren geleden door haar opa was gevonden. Het is een zilveren armbandje met kettinkjes en een plaatje met de ingegraveerde tekst “Zaria 19-2-1960”. Door zoeken op het internet kwam zij op het NDSM-werfmuseum terecht.



Mevrouw had op de website gezien dat het dan om de turbinetanker Zaria moest gaan die op voornoemde datum bij de NDSM te water is gelaten. De tewaterlating volgt direct op de doop van het schip waarbij na de dooprede een fles champagne tegen de scheepshuid stuk valt en het aflopen in gang wordt gezet. Bij de NDSM werd de doophandeling altijd door een vrouw verricht. Bij aankomst op de werf ontving de doopster een boeket. Dit boeket werd overhandigd door een dochter van een NDSM werknemer in vaste dienst. Zij waren dan ongeveer 10 á 12 jaar oud.

300 armbandjeHet “bloemenmeisje” kreeg als dank een armbandje zoals afgebeeld. Dat het armbandje ooit gevonden werd kan inhouden dat het meisje het lang geleden is verloren. Maar wie was zij? In de NDSM personeelsbladen werd altijd aandacht besteed aan de tewaterlatingen en daarbij werd niet alleen de naam van de doopster vermeld maar meestal ook die van het meisje. In dit geval is dit laatste niet gebeurd en wij willen graag weten wie zij is. Zij zal nu ongeveer 66 of 67 jaar zijn.

Heeft u een idee dan vernemen wij dit graag.
 


 

Het binnenlopen van het model van m.s. Mungo

Op 11 januari mochten wij het model van het M.S. Mungo in de Blauwdruk verwelkomen. Het is ons, dankzij de bemiddeling van ons bestuurslid Cees Alberts en vriend van de Stichting NDSM-Herleeft De heer Pietersen (ex directeur van voormalige werf Ceuvel Volharding), door de Stadsdeelraad geschonken en op 11 januari door verhuizers in de Blauwdruk naar binnen gebracht.
Het is geplaatst op een console in de vorm van een meerpaal, het totale object heeft een gewicht van ca. 200kg.

1960 Mungo Schaalmodel 600Het model is gebouwd door een modellen fabrikant in Oegstgeest en bevond zich ten tijde van de NDSM in het kantoor van Ir. L. Vernède. Na een bewogen periode rondom de sluiting van de werf is het bij Pater Floris van het bedrijfsapostolaat terechtgekomen, met als laatste verblijfplaats Tilburg.. Na het overlijden van Pater Floris is het model via de heer Pietersen -die de console toen heeft laten vervaardigen- in 2006 aan de Stadsdeelraad geschonken.

Het is daar geplaatst als herinnering aan het de Amsterdamse scheepsbouw, waar ooit in totaal ca. 10.000 mensen hun brood verdienden. Hierbij werden honderden schepen gebouwd en gerepareerd.

M.S. Mungo werd in 1959/1960 bij de NDSM gebouwd met bouwnummer 502 als koelschip voor L’Armement L. Martin & Cie. te Parijs in Frankrijk voor het vervoer van bananen.

De totstandkoming van dit scheepsmodel is een gevolg van een gerichte marketing operatie van de NDSM, de timmerwinkel kreeg door de verandering in de eisen van de markt aangaande “accomodatie” steeds minder werk en zocht daarvoor een oplossing via een ander marktsegment; in dit geval dus koelschepen, ….die behoefden voor de afwerking/afdekking van de isolatielaag nog veel timmerwerk.

Agenten werden benaderd, met uiteindelijk een aantal contacten in Frankrijk als resultaat, hetgeen aanvragen en offertes opleverde. Het ontwerp proces getuigt, door de interactie als plaatsgevonden met de reder, en de daarin ter tafel gebrachte overtuigingskracht van de ontwerper bij de NDSM als een baanbrekende stap in de verdere ontwikkeling naar “fit for purpose” scheepsbouw.

Niet ingaande op de details van het onderhandelingsproces rondom de levering van dit schip, die op zich ook al de moeite waard zijn, kan gesteld worden dat zij een trendsetter werd voor toekomstige scheepsontwerpen, waarbij een optimale relatie moet bestaan tussen rompvorm, vermogen en vereiste snelheid. Meerdere opdrachten voor de bouw van dit soort schepen volgden nadien.