Nieuws uit 2018

Terugblik tentoonstelling “ms. Oranje / Koers Noord”

De tentoonstellingsperiode ligt al weer enige weken achter ons, maar we willen graag nog even terugblikken. Met de Museumnacht op 3 november jl. hebben wij onze tentoonstelling “ms. Oranje / Koers Noord” afgesloten en een betere afsluiting hadden wij ons niet kunnen wensen. We kunnen gerust stellen dat de tentoonstelling een groot succes is geweest.
Naast de opening (waar ca. 70 bezoekers aanwezig waren) hebben 245 bezoekers onze tentoonstelling bezocht. Tijdens de Museumnacht was het zo druk dat wij geen gelegenheid hebben gehad om het aantal bezoekers te turven.

Onze bezoekers bestonden voornamelijk uit
– personen die in de naoorlogse periode met ms. Oranje zijn gerepatrieerd.
– oud bemanningsleden van ms. Oranje
– oud-NDSM werknemers
– nabestaanden van oud-NDSM werknemers

Tijdens de Museumnacht werden onze bezoekers opgewacht door het Nieuwendammer Shantykoor waarvan de leden uit volle borst zeemansliederen zongen. Tussen de bedrijven door draaide een DJ op de fiets oudhollandse liederen. Kortom een zeer vermakelijk geheel.

De afbouw van de tentoonstelling heeft inmiddels plaatsgevonden. Voor diegenen die niet naar onze tentoonstelling zijn geweest, willen wij toch een kijkje in onze tentoonstellingsruimte niet onthouden. Hieronder dus een aantal foto’s van onze expositieruimte. Klik op de foto voor een diashow cq vergroting.

 


 

Stem op “De werf in beweging”

Op deze manier maakt “De werf in beweging” kans voor subsidie van Fonds voor cultuurparticipatie.

De werf in beweging is een cultuurproject voor kinderen en kunstbeoefenaars in Amsterdam Noord.

Op de volgende link kunt u uw stem uitbrengen; “De werf in beweging”.

 


 

Opening “ms Oranje / Koers Noord”

Op zaterdag, 22 september jl. vond om 10.30 uur de opening plaats van de tentoonstelling “ms. Oranje / Koers Noord”. Deze werd gehouden in de stichtingslocatie De Blauwdruk, waar de voorzitter van Stichting NDSM-Herleeft een welkomstwoord hield en een woord van dank richtte aan alle medewerkers en sponsoren, die het mogelijk hebben gemaakt om deze tentoonstelling te verwezenlijken.

Daarna werd de tentoonstelling officieel geopend door het luiden van de scheepsbel. Tijdens deze opening werd tevens aandacht besteed aan het feit dat Stichting NDSM-Herleeft dit jaar 5 jaar bestaat.
De opening was een groot succes: er was veel belangstelling en er heerste een zeer geanimeerde stemming; dit alles werd omlijst met koffie en gebak.

In de Blauwdruk werd een film over ms. Oranje getoond. Een oude zwart/wit-film, waarbij de complete bouw van het schip werd getoond, van de kiellegging t/m de maak van het meubilair, dat in het schip werd gebruikt.

Naast diverse boeken over de Oranje en de NDSM worden er ook sleutelhangers, ansichtkaarten en poloshirts met logo Stichting NDSM-Herleeft te koop aangeboden en is er een leestafel waarop allerlei flyers en wetenswaardigheden liggen die kunnen worden meegenomen.

In de naastgelegen expositieruimte hangt veel fotomateriaal over kiellegging, tewaterlating, afbouw en proefvaart en zijn er diverse modellen en vitrinekasten te bezichtigen.

Hieronder een fotoreportage die een impressie geeft van de opening. Door op een foto te klikken wordt deze vergroot en wordt er een diashow getoond.

 


 

De geschiedenis van de NDSM werf verteld in een theatervoorstelling met live muziek!

Flyer: Carine Cats & Liza Beenke

De werf in beweging is op zoek naar 50 kinderen uit Amsterdam Noord en omgeving die het leuk vinden om mee te spelen in de voorstelling over en op de NDSM werf!

We repeteren op zaterdagmiddagen in de periode januari t/m maart.

Interesse?? Stuur een mail naar maaikevanagteren@gmail.com

Meer informatie over De Werf in Beweging kunt u lezen op hun Facebook pagina.
 


 

Laatste weken tentoonstelling “ms Oranje / Koers Noord”

Op zaterdag en zondag 27 en 28 oktober en zaterdag, 3 november a.s. worden op het NDSM-terrein de laatste tentoonstellingsdagen gehouden die gewijd zijn aan de bouw van ms. Oranje.

Dit schip werd op 8 september 1938 tewatergelaten bij de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij te Amsterdam en was toentertijd het snelste door dieselmotoren aangedreven schip ter wereld. Wie belangstelling heeft voor de Nederlandse scheepsbouw en de Oranje in het bijzonder heeft dan nog net even de gelegenheid om deze tentoonstelling te bezoeken.

In de bioscoopruimte wordt een film vertoond over de bouw van dit bijzondere schip en in de expositieruimte vindt u naast vitrinekasten met gereedschap en scheepsmodellen, ook fotomateriaal over de kiellegging, tewaterlating, afbouw en proefvaart van de Oranje.

Locatie: NDSM-terrein in Amsterdam-Noord aan de tt. Neveritaweg 61
Openingstijden: van 10.00 – 16.00 uur.
Prijs: De toegang is gratis.

Ook in de Museumnacht zijn wij geopend en er vaart een bootje van Het Scheepvaartmuseum naar de NDSM, waar een Shantykoor de bezoekers aan onze tentoonstelling om 19.30 en om 21.30 uur begeleid tot aan onze tentoonstellingsruimten.

Graag hopen wij u op onze tentoonstellingsdagen te begroeten.
 


 

Verhalen sessie in De Blauwdruk

In de nieuwsbrief van “De werf is in beweging” staat het volgende geschreven over de verhalen sessie die in De Blauwdruk heeft plaats gevonden.

Op zondag 2 september hebben oud-werknemers van de voormalige NDSM werf in Amsterdam Noord deelgenomen aan een verhalen sessie in De Blauwdruk. Ruud van der Sluis en Ans Barning – zelf ook oud-werknemers – waren gastheer en -vrouw. Ans had voor heerlijke koffie en thee gezorgd en Ruud vulde alle verhalen steeds perfect aan met foto’s uit het bijzonder grote archief van de Stichting NDSM-Herleeft. Het doel van de sessie: naar verhalen luisteren die als inspiratie moeten gaan dienen voor het project De werf in beweging, een interdisciplinaire artistieke voorstelling door kinderen gemaakt, en voor de hele gemeenschap is.

Foto’s
Er zijn een heleboel foto’s gemaakt, van de tafelsessies maar ook individuele portretfoto’s. Deze foto’s zullen natuurlijk in de eerste plaats dienen als herinnering aan deze bijzondere dag. Maar ze zullen ook gebruikt worden voor het project. Denk aan een programmaboekje, een flyer, een poster.

Namens het creatieve team van De werf in beweging willen we nog eens Ruud en Ans bedanken voor hun warme gastvrijheid en natuurlijk de oud-werknemers van de NDSM werf voor hun inspirerende verhalen. Zonder hun verhalen is er geen voorstelling, en zonder de voorstelling komt het verleden niet tot leven.

Maaike van Agteren en Cathy Kotoun
Projectleiders van De werf in beweging

 


 

Tentoonstelling “ms Oranje / Koers Noord”

De ms Oranje op volle zee. Een aquarel van Johan Hosmus.

Ter gelegenheid van de 80-jarige stapelloop van de Oranje wijdt Stichting NDSM-Herleeft een tentoonstelling aan de bouw van dit schip. Belangstellenden kunnen vanaf 23 september t/m 3 november elke zaterdag en zondag vanaf 10.00 – 16.00 uur onze expositie- en bioscoopruimte bezoeken; in de Museumnacht op 3 november 2018 zijn wij extra geopend van 19.00 – 02.00 uur.

In de expositieruimte hangt fotomateriaal van de bouw van de Oranje en er zijn naast de diverse vitrinekasten met memorabilia ook 2 modellen te zien. In de naastgelegen bioscoopruimte kunt u terecht voor een doorlopende film over de bouw.

Meer informatie over deze tentoonstelling kunt u hier lezen.
 


 

Collectief Walden e.a.

Schrijvers gezocht voor onze Nieuwsbrief

Het is onze wens om deze nieuwsbrief in de eerste plaats met nieuws te vullen. Als er echter geen nieuws te melden is dan willen wij toch aandacht besteden aan zaken die lezenswaardig zijn en iets verduidelijken.

Wij nodigen iedereen uit om kopij aan te leveren dat eventueel geplaatst kan worden. Het maakt niet uit of u wel of niet zelf bij de NDSM werkzaam bent geweest. Ook nabestaanden, buurtbewoners, werknemers van andere werven van toen en nu, relaties enz. zijn welkom.

Er zijn wel een paar voorwaarden. Er moet een verwijzing zijn naar de Amsterdamse haven, scheepsbouw en –reparatie en schepen die op de aldaar gelegen werven zijn gebouwd en gedokt. Ook belevenissen vanuit de personeelsverenigingen, de werkomstandigheden en anekdotes zijn welkom. Anonieme inzendingen worden niet in behandeling genomen en de naam van de inzender zal vermeld worden indien haar of zijn bijlage wordt geplaatst.

U bent van harte uitgenodigd. U kunt contact opnemen met de secretaris van de Stichting NDSM-Herleeft via 06-58887273.
 


 

Collectief Walden e.a.

Het verband van alles met alles
Een ultieme poging de gehele werkelijkheid terug te voeren tot één principe: warmte.


We komen voort uit, zijn op zoek naar en creëren zolang we leven warmte. Dat maakt ons prachtig én tragisch tegelijkertijd. Het verband van alles met alles is een ode aan de warmte in al haar verschillende verschijningsvormen én een pleidooi voor de mens als bewuste actor binnen de blinde keten van oorzaak en gevolg. Een muzikale, beeldende, poëtische samenstelling.

Collectief Walden is een interdisciplinair kunstenaarscollectief dat installaties, performances en samenstellingen maakt op het snijvlak van filosofie, wetenschap en kunst.

In het laatste weekend van Over het IJ Festival hebben we in het programma een extra focus op jeugd en jongeren. Collectief Walden speelt op za 21 juli en op zo 22 juli om 15.00 uur een 10+ voorstelling.
Het programma speelt zich af in de Scheepsbouwloods.

Meer info kunt u bekijken op; Over het IJ en op Oerolfotos


 

Gevelborden bij Damen

Op 28 juni zijn medewerkers van onze stichting getuige geweest van een hartverwarmende actie en dat kwam niet alleen door het mooie weer.
Medewerkers van onze stichting waren vandaag in het archief en konden de ontwikkelingen volgen.

Damen Shiprepair bracht op de gevel van de toenmalige Machinefabriek logo’s aan van bedrijven die in de loop der tijd gevestigd zijn geweest op het westelijk deel van het NDSM-terrein. Deze logo’s geeft deze toenmalige Machinefabriek een geheel eigentijdse uitstraling.

Het laatste logo dat werd aangebracht, misschien was dit wel symbolische, was van de NDSM en boven onze locatie.

 
 
 
 
 
 
 
 


 

Boek “NDSM toen & nu/past & present”

Op 1 juni vond in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum de boekpresentatie plaats van een rijk geïllustreerde boek over de NDSM locatie te Amsterdam Noord, 
NDSM toen & nu/past & present. Uitgegeven door Uitgeverij Boekschap te Arnhem. Met harde kaft, en 240 pagina’s gevuld met vele foto’s van sepia tot full colour, van bekende fotografen van toen en nu. Over een tijdsbestek van 1912 – 2018 wordt in woord en beeld de geschiedenis van het NDSM-terrein en van de NDSM in het bijzonder weergegeven en wordt getracht een verband tussen toen en nu zichtbaar te maken.

Het boek NDSM Toen & Nu.Het boek is zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven.

Ook, de tijd staat immers niet stil, is er aandacht voor allerlei creatieve initiatieven en ontwikkelingen op de voormalige NDSM werf Oost. Voor mensen die belang stellen in scheepswerven, scheepsbouw- en reparatiehistorie, kunst en een veranderende omgeving daar waar ooit een industrieel gebied was, is dit boek een aanrader. De verkoopprijs is € 29,95.

U kunt het boek tegen contante betaling ook afhalen op de NDSM werf bij de Stichting NDSM-Herleeft. Het adres is tt. Neveritaweg 61 (naast restaurant Pllek) in de Blauwdruk. Omdat wij niet altijd aanwezig zijn, is het raadzaam om eerst even telefonisch contact met ons op te nemen via tel.nr. 06-58887273.

Voor meer informatie zie https://boekschap.nl/product/ndsm-toen-nu-past-present/

Hieronder kunt u een fotoreportage vinden van de boekpresentatie in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.


 


 

Dodenherdenking Tuindorp Oostzaan 2018

Op 4 mei om 20.00 uur vond in Tuindorp Oostzaan de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Vanaf 18.00 uur kon men in de Bethelkerk aan de Plejadenplein 44 een tentoonstelling en gedichten van groepen 8 van de scholen in de buurt bekijken. De herdenkingsbijeenkomst begon om 18.30 met voordrachten van leerlingen en een bijdrage van ds. Trinus Hibma van de Bethelkerk met Harmoniecorps Tuindorp Oostzaan.

Vanaf 19:00 was er een stille tocht van de Bethelkerk naar het monument bij de Meteorensingel. Om 19:30 begon het programma plaats met het Harmoniecorps Tuindorp Oostzaan, gedichten en een bijdrage van een stadsdeelbestuurder.


 
 
 
 
 
 
 
 
Om 20:00 de twee minuten stilte, gevolgd door kranslegging bij het monument aan de Meteorenweg. Het was een indrukwekkende gebeurtenis met o.a. veel jeugd en overige belangstellenden, waarbij onze Stichting voor de vierde keer officieel vertegenwoordigd was en namens Stichting NDSM-Herleeft bloemen werden neergelegd bij het monument.

 


 

De nieuwe secretaris stelt zich voor

Mijn naam is Ans Barning en ik woon samen met mijn 2 zoons in een klein plaatsje net onder Schagen. Na het behalen van mijn ULO-diploma in 1967 ben ik bij de N.D.S.M. gaan werken als assistente van de maatschappelijk werkster op de sociale afdeling in het hoofdkantoor van de N.D.S.M. Op deze afdeling heb ik 4 jaar gewerkt en daarna werd ik op werf oost tewerk gesteld op de afdeling Nieuwbouw als secretaresse van de toenmalige directeur afdeling nieuwbouw, wijlen de heer Ir. H.C. Hoorman.

Na 4 jaar hebben de directeuren van de N.D.S.M.-werf in Amsterdam en de V.D.S.M. -werf in Rotterdam stuivertje gewisseld en zo werd ik directie-secretaresse van wijlen de heer Ir. L. Herfst. Toen bleek dat na diverse fusies het einde van de grote scheepsbouw in Amsterdam in zicht kwam, heb ik in 1980, na 12,5 jaar op deze werf werkzaam te zijn geweest ontslag genomen om elders aan de slag te gaan als directiesecretaresse.

Met zeer veel plezier kijk ik terug op de tijd dat ik bij de N.D.S.M. werkzaam ben geweest. Ik heb heel veel geleerd en gelachen en ging met pijn in mijn hart weg.

Toen mijn 1e zoon werd geboren ben ik helemaal gestopt met werken en sindsdien ga ik als huisvrouw door het leven. In mijn vrije tijd lees ik graag een goed boek, doe ik aan denksport, maak ik legpuzzels en volg ik danslessen Internationale Dans.
Sedert 2½ jaar zit ik als secretaris in het bestuur van Stichting Kaval Internationale Dans te Schagen. Ik heb er heel veel zin in om na zoveel jaren toch weer een beetje bij de N.D.S.M. te mogen horen, dit keer in de vorm van secretaris bij Stichting NDSM Herleeft.

 


 

Oproep aan oud-medewerkers en -opvarenden van de Oranje

MS.-Oranje-Holland-JavaHet Scheepvaartmuseum opent op 8 september 2018 – exact 80 jaar na de tewaterlating van het motorschip Oranje – een drieluiktentoonstelling rondom dit bijzondere schip. Dit drieluik zal bestaan uit een tentoonstelling over de geschiedenis van het schip, een tentoonstelling waarin de persoonlijke ervaringen van gerepatrieerden centraal staan en als derde een reflectieve kunsttentoonstelling over het Nederlandse koloniale verleden.

Bij deze tentoonstelling zal ook een boek verschijnen waarin dieper wordt ingegaan op de verschillende functies van de Oranje: passagiersschip, hospitaalschip en repatriëringsschip. In het boek zouden wij ook graag interviews met portretfoto opnemen van mensen die nog aan boord van de Oranje hebben gewerkt, of die werkzaamheden aan het schip hebben uitgevoerd op de werven van de NSM/ NDSM.

U bent van grote betekenis voor ons indien u op enige wijze werkzaam bent geweest op of aan de Oranje en uw verhaal met ons zou willen delen. Graag leggen wij uw verhalen vast, zodat deze geschiedenis ook voor de toekomst bewaard blijft. Herkent u zich in deze oproep of heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Sarah Bosmans, conservator Kunstnijverheid bij Het Scheepvaartmuseum.
E-mail: sbosmans@hetscheepvaartmuseum.nl
Tel.: 020 – 5232 314

ms Oranje in Amsterdam

ms Oranje in Amsterdam

Bemanning van de Oranje

Bemanning van de Oranje

Bemanning van de Oranje

Bemanning van de Oranje


 


 

Wie waren de stakers van de Februaristaking?

Oproep: wie waren de stakers?

Oproep: wie waren de stakers?

Wij willen u graag op de hoogte brengen dat het Comité Herdenking Februaristaking 1941 een nieuwe website (www.wiewarendestakers.nl) heeft gelanceerd. De website is een eerbetoon aan de Februaristakers en een manier om de belangrijke verzetsdaad een vaste plek te geven in het nationaal geheugen.

Nu is 2018 uitgeroepen tot Het Jaar van Verzet. Gedurende dit jaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én bron van inspiratie. Het Comité Februaristaking sluit daar bij aan en daarom willen wij juist in dit jaar weten: wie waren de stakers? Wat waren hun drijfveren? Welke beroepen hadden zij? Wat was hun verhaal? Welke organisaties die tot staking overgingen bestaan nog? Welke moderne collega’s herdenken op 25 februari 2018 hun oud-collega’s?

Het comité zoekt informatie om bovenstaande vragen nog beter te kunnen beantwoorden. Daarom is een oproep geplaatst op www.wiewarendestakers.nl, om informatie, foto’s en persoonlijke of familieverhalen aan te leveren.

U kan reageren en mee-onderzoeken via ons e-mailadres: info@februaristaking.nl.
Uiteraard kunt u ook informatie per post sturen: Comité Herdenking Februaristaking 1941, Tolhuisweg 2, 1031 CL Amsterdam.

 


 

Kom naar de herdenking van de Februaristaking

Op zondag 25 februari 2018 wordt in Amsterdam opnieuw de Februaristaking van 1941 herdacht. Jaarlijks staan we stil bij deze daad van medemenselijkheid van tienduizenden burgers, die het werk neerlegden en opkwamen voor hun Joodse stadgenoten. Na Amsterdam breidde de staking zich snel uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp.

flyer februaristaking 2018De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het was de enige politieke staking in Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied. Als blijk van erkenning en waardering verleende Koningin Wilhelmina de gemeente Amsterdam in 1946 het devies “Heldhaftig, vastberaden, barmhartig”. Dit devies is sindsdien toegevoegd aan het stadswapen.

Tijdens de bezetting vormde de staking voor velen een bron van inspiratie. Nog altijd geeft de Februaristaking van 1941 een signaal naar deze tijd, waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is. 2018 staat landelijk in het teken van het ‘jaar van verzet’ en de herdenking van de Februaristaking van 1941 is hier een wezenlijk onderdeel van.

Daarom roepen wij u op zondag 25 februari 2018 naar het Jonas Daniël Meijerplein te komen en deel te nemen aan het defilé langs de Dokwerker.

 


 

Vacature penningmeester

Bij de Stichting NDSM-Herleeft is thans een vacature binnen het bestuur. Wij willen graag kennismaken met een persoon die zich primair beschikbaar wil stellen als penningmeester. Naast het bestuur bestaat ook de werkgroep. Alle functies binnen het bestuur en werkgroep worden vervuld door onbetaalde vrijwilligers, een flinke dosis enthousiasme is daarom van groot belang. Niet noodzakelijk is kennis van de scheepsbouw en –reparatie. Wij bouwen en repareren geen schepen, wij willen deze bedrijfstak onder de aandacht brengen en de werven weer een gezicht geven voordat het te laat is. Bij ons gaat het om geschiedenis en informatie.

Schermafbeelding 2018-01-08 om 02.19.14Als de nieuwe penningmeester zich óók wil verdiepen in het verleden van de nautische industrie en/of bereid is om óók binnen de werkgroep de handen uit de mouwen te steken is dit uiteraard prima maar niet verplicht. Het laatst genoemde betreft overigens geen zware lichamelijke belasting. Binnen de werkgroep gaat het met name om uitzoekwerk en vastleggen en beheren van de collectie en het archiefmateriaal zoals bouwtekeningen, documentatie en fotomateriaal.

Onze activiteiten vinden enerzijds plaats op de voormalige nieuwbouw locatie van de NDSM in onze ontvangstruimte ‘de Blauwdruk’ en anderzijds in onze archiefruimte bij Damen Shiprepair Amsterdam (voorheen de reparatiewerf van de NDSM).
Wij maken van u geen scheepsbouwer maar maken u uiteraard wel volledig wegwijs.

Voelt u zich geroepen de taak van penningmeester op u te nemen, wilt u eerst rondkijken en/of meer informatie ontvangen, dan kunt u contact opnemen met de secretaris van de Stichting NDSM-Herleeft via 06 1082 4325.

 


 

De medewerkers van Stichting NDSM-Herleeft wensen u een voorspoedig en een gezond 2018

kerstkaart 2017

Wij danken u hartelijk voor de belangstelling die u aan ons toonde in het afgelopen jaar en wensen u het allerbeste voor het nieuwe jaar.