Reacties

Enkele reacties naar aanleiding van de tentoonstelling “ms Oranje / Koers Noord”
 
… het was BERE gezellig en ben nog een beetje onder de indruk van alles, bedankt voor de fantastische rondleiding.
Dolf Lever
 
Met het ms Oranje ben ik als 5 jarige in 1939 naar Batavia gevaren. Ter hoogte van Belawan (Sumatra) werd ik 6 jaar. Ik heb dus goede herinneringen aan dit vlaggenschip.
Fred B
 
Wat een prachtige herinnering. De Oranje, het schip waar mijn vader na het kamp terug kwam naar Holland en ik als klein jongetje vanuit Indonesie terug kwam naar Nederland.
L. Lamte
 
Een brok nostalgie waarbij ik me bij thuis voel. Maak weer de “reis” van Priolo naar A’dam mee. Succes met deze tentoonstelling.
M. de Rauter
 
Oranje onder woorden brengen van het icoon is moeilijk. Wat een mooie tentoonstelling. Dank je wel.
Michael P. Breurken
 
Even terug naar “Andere Tijden”. De NDSM blijft altijd de “mooiste baas” die ik heb gehad. Succes met het bewaren van onze geschiedenis.
Bob de Kreek
 


 
Naar aanleiding van het artikel “Vrouwen in de scheepsbouw” in Nieuwsbrief nr. 12
30 juni 2017

L.S.

Weer een leuke Nieuwsbrief! En een opmerking over het ‘Vrouwenverhaal’.

In de maanden maart (of februari?) tot en met juni (of juli?) 1967 heb ik, als 3de-jaars student Scheepsbouw aan de HTS te Haarlem, stage gelopen op de NDSM.
Onder andere een maand in de sectieloods, waar ik onder meer plaatsen voor hijsogen op secties moest bepalen.
Er werkten toen een paar vrouwen in de loods als lasser. Het waren geen Nederlandse vrouwen. Pools of zoiets? Geen idee.
En tijdens het werk waren ze ook niet als vrouw herkenbaar, in hun overall en lasmaskers voor. Ik werd er door andere NDSM-ers op attent gemaakt; die vonden het nog bijzonder genoeg, dus zo lang waren ze er waarschijnlijk nog niet.

Ik heb ook een tijdje bij een afdeling Werkvoorbereiding (?) gezeten, een grote zaal met bureau’s, met uitzicht op de hoge kraanbaan. Geen idee meer wat ik daar gedaan heb. Maar ik herinner me wel dat er voorin, in de buurt van de Chef, één dame zat, en vooral dat als de ene mannelijke werknemer even bij haar was wezen buurten, dat dan een andere vond dat hij niet achter kon blijven. En zo liepen vele mannen achter elkaar bij haar langs. Ook daar was de aanwezigheid van een vrouw dus nog lang geen gemeen goed.

Hartelijke groeten en succes met de Stichting!

Henk Cruijff, Den Helder
 


 
Rondleiding NDSM ivm familie uitje
23 januari 2017

Bedankt voor de toegezonden informatie over de rondleidingen. Gisteren heb ik met veel plezier naar de video’s over NDSM en Tuindorp Oostzaan gekeken die via de site te zien zijn. Ik zal m’n familieleden aanraden om ook even naar deze video’s te kijken. Zodat ze zich iets meer voorstelling kunnen maken waarover op zondag 12 februari gesproken gaat worden.

Paul Elshof
 


 
Naar aanleiding van Nieuwsbrief nr. 8
30 mei 2016

Wat een fantastisch goed gevulde en mooie nieuwsbrief was dat. Werkelijk genieten ! Professioneel !

Folkert Goedkoop
 


 
Hans Jansen – Canada
29 februari 2016

Ondanks ik alweer meer dan 50 jaar in Canada woon heb ik nog steeds een warm gevoel voor de NDSM. Per slot van rekening heb ik daar het beroep modelmaker geleerd. Het heeft mij een goede boterham gegeven in Canada. Nu ben ik natuurlijk met pensioen maar heb goede herinneringen aan de NDSM.

Keep up the good work you do.

Greetings from Hans
 


 
‘Gouden mannen’ van de Stichting Kantara-Brug
12 augustus 2015

Op 10 augustus verzorgde Ruud van der Sluis een rondleiding voor een groep van ongeveer 12 mannen uit Amsterdam-West. Ruud was benaderd door Adri van Beers, projectmedewerker “Gouden mannen” van de Stichting Kantara-Brug.

Onderstaand een impressie van de groep zelf, hoe zij de rondleiding ervaren hebben.

excursie

Rondleiding over de werf – Foto: Johan Arp

Bezoek aan de NDSM-werf

Met onze groep van de Gouden Mannen zijn we maandag 10 augustus naar de NDSM-werf geweest. Van enkele oud-werknemers kregen wij een rondleiding. Veel van de informatie was erg interessant. Hoe de productielijn was bedacht met binnenkomen van de staalplaten tot het in elkaar zetten van compartimenten om zo buiten op de helling alles in elkaar te zetten.

Ook de werking van de helling en het loskoppelen van het schip als het te water werd gelaten, was interessant. Voor enkele van ons was het werken met schepen bekend maar het maken van schepen was nieuw voor ons.

Dat Nederland in de wereld lange tijd belangrijk was in de scheepvaart was niet bekend bij de meeste, we dachten dat Nederland alleen belangrijk was in het maken van dammen, dijken en bruggen. Dat is wat je meestal hoort.

Het is belangrijk dat de werf blijft bestaan zodat meer mensen eens kunnen komen kijken hoe het er vroeger allemaal aan toe ging. Het is ook goed dat de werf voor andere bedrijven een goede plaats geeft zodat je kan blijven zien wat het ooit geweest is.

De mensen van de rondleiding hebben ons alles duidelijk uitgelegd en we konden alle vragen stellen die we wilden dat was erg prettig. We hebben veel plezier gehad deze middag met lekker weer en een goed praatje.

We bedanken de heren voor de goeie middag.

Younis en Adri van de Gouden Mannen
Stichting Kantara-Brug