Laatste Nieuws


 

NDSM OPEN; Zaterdag,
7 OKTOBER 2023 VAN 18.45 – 21.00 UUR


De NDSM werf in 1968

Stichting NDSM-Herleeft doet ook dit jaar weer mee aan NDSM OPEN dat plaats vindt op zaterdag,
7 oktober 2023 van 12.00 – 18.00 uur.

Als bezoeker aan NDSM Open verwacht je misschien niet zo gauw dat je geconfronteerd zou kunnen worden met de geschiedenis van het terrein en het gebouw waar je je op dat moment bevindt. Toch is het heel interessant om naast de kunst eens stil te staan bij het verleden, want u bevindt zich op een terrein waar vroeger de grootste scheepswerf van Nederland was gevestigd namelijk de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). Op het oostelijk deel van deze werf (het deel wat dus nu voor het publiek toegankelijk is) vond destijds scheepsnieuwbouw plaats, maar de werf is in 1979 helaas opgeheven. De afdeling scheepsreparatie bevond zich op het westelijk deel van de werf en deze sector is diverse malen overgenomen en momenteel in handen van Damen Shiprepair Amsterdam en is niet voor publiek toegankelijk.
Tegenwoordig is de werf een broedplaats voor kunstenaars, kunstmakers en artiesten en wordt o.m. gebruikt voor festivals, vlooienmarkten, tentoonstellingen.

De werf heeft een roemrijke geschiedenis en mocht uw interesse zijn gewekt en wilt u graag meer weten over wat er vroeger op het NDSM-terrein heeft plaatsgevonden, dan bent u bij Stichting NDSM-Herleeft aan het goede adres; wij vertellen u graag alles over dit mooie stukje nautisch industrieel erfgoed. U kunt ons vinden in het oranje gebouwtje aan de rechterkant in de scheepsbouwloods.
Graag tot zaterdag, 7 oktober 2023.


 

INFORMATIEMARKT NDSM-WERF; DONDERDAGAVOND,
28 SEPTEMBER 2023 VAN 18.45 – 21.00 UUR

De NDSM-werf verandert razendsnel.
Gemeente Amsterdam nodigt u uit voor een informatiemarkt op donderdag 28 september. Op deze avond wordt dan niet alleen meer verteld over alle ontwikkelingen in de bouw, maar ook wat er nog meer gebeurt op de NDSM-werf. Ook ontwikkelende partijen zijn aanwezig. Zij vertellen graag meer over hun eigen plannen en ontwerpen. Dit jaar doet Stichting NDSM-Herleeft voor het eerst mee aan deze markt, zodat bestaande, maar ook toekomstige bewoners informatie kunnen inwinnen over het verleden van dit voormalige industrieterrein.

Datum : donderdag 28 september 2023
Tijd : inloop tussen 18.45 en 21.00 uur

Locatie: Partycentrum Noord, tt. Vasumweg 20-22, 1033 SG Amsterdam

Wat kunt u verwachten:

• Informatiepanelen over bouwprojecten, werkzaamheden en ontwerpen
• Geschiedenis en toekomst van de NDSM-werf
• Leuke initiatieven op de NDSM-werf
• Vragen stellen en ontdekken hoe u op de hoogte blijft

Wij spreken u graag op donderdag, 28 september. Tot dan!


 

Zeehavendagen Amsterdam – 22 T/M 25 juni 2023

Van 22 t/m 25 juni vindt in Amsterdam voor de 2e keer in de geschiedenis de “Zeehavendagen Amsterdam” plaats. Het weekend valt samen met het populaire Havenfestival IJmuiden. Deze jaarlijks terugkerende evenementen bieden zakelijke groepen en publiek van Amsterdam t/m IJmuiden een kijkje achter de schermen bij het havenbedrijfsleven in het Noordzeekanaalgebied.
Het programma biedt een aaneenschakeling van rondleidingen op scheepswerven, terminals, cacaovemen, fabrieken, musea en andere locaties.

Aan dit evenement mag natuurlijk Stichting NDSM-Herleeft niet ontbreken. Hoewel de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) al lang niet meer bestaat, heeft die destijds een belang-rijke bijdrage geleverd aan de nautische industrie in Amsterdam en daarmee aan het bruisende haven-leven. Wat nu nog rest zijn de hellingen en talrijke gebouwen die uitgeroepen zijn tot Rijksmonumenten en niet te vergeten de roemrijke geschiedenis van deze destijds zeer imposante werf. Naast de grote hoeveelheid memorabilia is met name die historie door Stichting NDSM-Herleeft bewaard gebleven.

Op het oostelijk deel van het NDSM-terrein bevindt zich ons ontvangst- en informatiecentrum De Blauwdruk, een pareltje op zich, een museumpje waar van alles is te zien uit de tijd dat de NDSM nog een bruisende scheepswerf was, hoewel niet echt museaal ingericht, maar dit heeft juist zijn charme.

Vanaf 22-25 juni opent Stichting NDSM-Herleeft haar deuren voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de NDSM en haar voorlopers. Ontdek hoe de werf is ontstaan, verhuisd is van het Oosterdok naar Amsterdam-Noord, hoe het de oorlog is doorgekomen, verdere voortgang en ontwikkeling en uiteindelijk de teloorgang van deze toentertijd grootste scheepswerf van Nederland.

Bij voldoende belangstelling kan er tevens een rondleiding op de werf plaatsvinden langs en op de hellingen en in de scheepsbouwloods, waar nog diverse historische relicten zijn achtergebleven. Helaas zijn de andere historische gebouwen zoals Timmerwinkel, Smederij, Centrale Werkplaats niet voor het publiek toegankelijk.

De voormalige werf en gebouwen zijn momenteel volop in ontwikkeling. Kunstenaars, ontwikkelaars, uitvinders, toeristen, architecten of festivalgangers, iedereen heeft zo zijn eigen kijk op deze historische locatie die tegenwoordig onder de noemer cultureel erfgoed valt..

Over één ding is iedereen het eens: het karakter van de NDSM moet intact blijven en Stichting NDSM-Herleeft doet er met vrijwilligers alles aan om het imposante erfgoed in stand te houden. Het resultaat is dat langzaam maar zeker het besef ontstaat om meer aandacht te schenken aan de bijna verloren gegane tak van industrie, namelijk de nautische industrie in Amsterdam.

Is uw belangstelling gewekt? Meld u dan aan voor een bezoek aan ons.
Gratis tickets zijn te boeken via de website van de Zeehavendagen Amsterdam: www.zeehavendagenamsterdam.nl . Hier kunt u ook vinden welke activiteiten die dagen nog meer op de verschillende locaties te zien zijn.

Adres : tt. Neveritaweg 67a, 1033 WB AMSTERDAM (oostelijk deel NDSM-terrein)
Openingstijden: 10.00- 15.00 uur gedurende 22 t/m 25 juni 2023
Geschikt voor : 12 jaar en ouder.
LET OP : op het NDSM-terrein is overal betaald parkeren

 


VERBEELD JE HERINNERING AAN DE NDSM-WERF

Tuindorp Oostzaan en de voormalige NDSM-werf veranderen snel. Binnen het buurtbudgetproject ‘Verbinding Tuindorp-Oostzaan met NDSM’ geeft beeldend kunstenaar Marius van Zandwijk van Treehouse NDSM http://www.instagram.com/mariusvanzandwijk

in samenwerking met Stichting NDSM-Herleeft aandacht aan herinneringen van Tuindorpers aan de NDSM.

Voor inwoners van Tuindorp Oostzaan organiseert Marius 2 gratis teken- en schilderworkshops om met elkaar herinneringen te delen en uit te beelden. Daarmee wordt een kleine expositie gemaakt. Op zaterdag 3 juni, 12.00 – 16.00 uur, Zonneplein 18 (nieuwe locatie Tuindorp Delicious) is de eerste workshop. Er wordt begonnen met een lekkere lunch. Marius organiseert en begeleidt de workshops. Voor materialen wordt gezorgd en teken- of schilderervaring is niet nodig.

De vervolgworkshop is op zaterdag, 8 juli, 12.00 – 16.00 uur. In samenwerking met Stichting NDSM-Herleeft gaan we dan ‘op excursie’ naar de NDSM. Op 3 juni vertelt Marius daar meer over.

Het is fijn als je je vooraf aanmeldt, zodat we genoeg te eten hebben! Als je je liever niet wilt aanmelden, kun je 3 juni ook gewoon komen binnenlopen.
Doe je ook mee? Iedereen is van harte welkom.

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar mvz_denhaag@hotmail.com

24H NOORD

Op 13 mei 2023 vindt 24h Amsterdam plaats in Amsterdam-Noord. Op deze dag openen theaters, musea, kerken, winkels, bars, hotels en clubs hun deuren en organiseren talloze verrassingen en (gratis) activiteiten. 24h Noord is de perfecte manier voor Amsterdammers om in 24 uur tijd leuke plekken in Noord te bezoeken en elkaar te ontmoeten.

Ook Stichting NDSM-Herleeft opent op 13 mei haar deuren voor het publiek. Op het oostelijk deel van het terrein bevindt zich ons ontvangst- en informatiecentrum De Blauwdruk, een pareltje op zich, een museumpje waar van alles is te zien uit de tijd dat de NDSM nog een bruisende scheeps-werf was, hoewel niet echt museaal ingericht, maar dit heeft juist zo zijn charme. Er is die dag iemand aanwezig die alles afweet van het ontstaan, de ontwikkeling en de ondergang van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij, toentertijd de grootste scheepswerf van Nederland; momenteel is het terrein een broedplaats voor kunstenaars, makers en artiesten en valt het onder de noemer cultureel erfgoed. De Blauwdruk is genoemd naar een fotografische kopie van een tekening die vroeger werd gemaakt met behulp van cyanotypie waarbij witte lijnen op een blauwe achtergrond ontstaan door het gebruik van cyanidezouten,
Bent u geïnteresseerd in de nautisch industriële geschiedenis van de NDSM kom dan eens een kijkje bij ons nemen.

– Vrije inloop tussen 10.00 – 15.30 uur.
– Vanaf 10 jaar
– Niet geschikt voor mindervaliden.

Bezoekadres: tt. Neveritaweg 61a (blauwe Varianthal direct achter Pllek), oostelijk deel van het NDSM-terrein

Op het westelijk deel van dit terrein bevindt zich Damen Shiprepair Amsterdam. Ook zij doen mee aan 24h Noord en op 13 mei kunt u hier een exclusief kijkje nemen bij een echte Amsterdamse reparatiewerf! Tijdens een rondleiding bezichtig je enorme droogdokken (tot wel 250 m lang), staalbouwhallen, een machinefabriek en een koperslagerij. En je mag onder een gigantisch zeeschip doorlopen…. als je durft!

Tijdens de rondleiding mag je deze bijzondere plekken bezichtigen en leer je wat erbij komt kijken om schepen te repareren. Je krijgt een rondleiding door de accommodatie van een schip, kunt Noord van bovenaf bekijken vanuit een 30 meter hoge hoogwerker en je kunt deelnemen aan een lasworkshop.

– Vrije inloop tussen 10.00 – 15.00 uur
– Vanaf 16 jaar
– Niet geschikt voor mindervaliden.

 


 

Tentoonstelling “NDSM toen” wegens groot succes geprolongeerd

NDSM tijdelijk weer tot leven gebracht!

De tentoonstelling “NDSM Toen” die gehouden wordt in de Scheepsbouwloods op het NDSM terrein, wordt wegens succes geprolongeerd en is in plaats van 29 januari nog te bezichtigen t/m
12 maart 2023. Organisator is Stichting NDSM-Herleeft en deze tentoonstelling is in samen-werking met NDSM-Fuse en Harmoniecorps Tuindorp (HCT) tot stand gebracht.

In de diverse Wunderkammer (voormalige zeecontainers die omgebouwd zijn tot enorme vitrines), die door NDSM-Fuse aan Stichting NDSM-Herleeft ter beschikking zijn gesteld, komt via foto’s, objecten en modellen de NDSM weer even tot leven vanaf het moment van tekenkamerontwerp t/m de bouw en de tewaterlating van een schip, de koppelingsfase van een mammoettanker en diverse reparatiewerkzaamheden tot aan het einde van de werf in 1984.

Aangezien HCT vanaf 1946 t/m 1979 de muzikale omlijsting bij tewaterlatingen heeft verzorgd en vorig jaar haar 100-jarig jubileum viert, hebben zij ook een plekje in dit geheel gekregen. Zij laten in vogelvlucht de geschiedenis van 100 jaar harmonie zien.

In de mini Wunderkammer draait een doorlopende film over de bouw van ms. Oranje, waaraan gekoppeld 2 video’s van HCT, waarin oud-leden vertellen over Tuindorp en de harmonie in het bijzonder, gevolgd door een muziekstuk “Village in the City”, dat in verband met het 100-jarig bestaan van Tuindorp Oostzaan in 2021 speciaal voor HCT is gecomponeerd.

Naast deze expositie wordt de mogelijkheid geboden om op zwerftocht door de scheepsbouwloods
te gaan, waar nog historische relicten zijn achtergebleven uit de NDSM-tijd. Via het scannen van een QR-code wordt uitgelegd waar deze objecten en plekken voor hebben gediend.

Op deze manier probeert Stichting NDSM-Herleeft meer interesse te kweken voor de nautische industriële geschiedenis van deze werf en probeert zij weer zichtbaar te maken wat destijds door vele duizenden werknemers is gepresteerd.

De tentoonstelling “NDSM Toen” vindt plaats in de grote Scheepsbouwloods (NDSM-loods) op het
NDSM-terrein, NDSM Plein 29, 1033 WC Amsterdam en de toegang is gratis. Openingstijden zijn dagelijks van 10.00 – 18.00 uur.
 


 

Tentoonstelling “NDSM toen”

Stichting NDSM-Herleeft presenteert vanaf 3 september 2022 t/m 29 januari 2023 de tentoonstelling “NDSM Toen”, die in samenwerking met NDSM-Fuse en Harmoniecorps Tuindorp (HCT) tot stand is gekomen.

In diverse Wunderkammer (voormalige zeecontainers die omgebouwd zijn tot enorme vitrinekasten) die ons door NDSM-Fuse ter beschikking zijn gesteld, komt via foto’s, objecten en modellen de NDSM weer even tot leven vanaf het moment van tekenkamerontwerp t/m de bouw en de tewaterlating van een schip, de koppelingsfase van een mammoettanker en diverse reparatiewerkzaamheden tot aan het einde van de werf in 1984.

Aangezien HCT vanaf 1946 t/m 1979 de muzikale omlijsting bij tewaterlatingen heeft verzorgd en dit jaar haar 100-jarig jubileum viert, hebben zij ook een plekje in dit geheel gekregen. Zij laten daar in vogelvlucht de geschiedenis van 100 jaar harmonie zien.

In de middenruimte draait een doorlopende film over de bouw van ms. Oranje, waaraan gekoppeld 2 video’s van HCT, waarin oud-leden vertellen over Tuindorp en de harmonie in het bijzonder, gevolgd door een muziekstuk “Village in the City”, dat speciaal voor HCT is gecomponeerd in verband met het 100-jarig bestaan van Tuindorp Oostzaan in 2021.

Naast deze expositie wordt de mogelijkheid geboden om op zwerftocht door de scheepsbouwloods
te gaan, waar nog historische relicten zijn achtergebleven uit de NDSM-tijd. Via een QR-code wordt uitgelegd waar deze objecten en plekken voor hebben gediend.

Op deze manier probeert Stichting NDSM-Herleeft meer interesse te kweken voor de nautische industriele geschiedenis van deze werf en probeert zij weer zichtbaar te maken wat destijds door vele duizenden werknemers is gepresteerd.

De tentoonstelling “NDSM Toen” vindt plaats in de grote Scheepsbouwloods (NDSM-loods) op het
NDSM-terrein, NDSM Plein 29, 1033 WC Amsterdam en de toegang is gratis. Openingstijden zijn dagelijks van 08.00 – 18.00 uur. U bent van harte welkom om er eens een kijkje te komen nemen.

 


 

Zeehavendagen Amsterdam

Vanaf 23 t/m 26 juni 2022 wordt de 1e editie van Zeehavendagen Amsterdam gehouden. Dit nieuwe evenement in de 4e haven van Europa biedt iedereen van Amsterdam tot IJmuiden een kijkje achter de schermen bij het havenbedrijfsleven.
Met dit event wil men het havenbedrijfsleven en de ontwikkelingen in het Noordzeekanaal zichtbaar maken voor het grote publiek aan de hand van 6 thema’s: maakindustrie, op- en overslag van goederen, energietransitie, circulaire industrie en historische en nautische dienstverlening. Het programma geeft een actueel beeld van de ontwikkelingen in de haven van Amsterdam en in welke mate dit bijdraagt aan de economische motor van het Noordzeekanaal.

Gedurende vier dagen kunnen individuele bezoekers en zakelijke groepen gratis rondleidingen en workshops bij diverse havenbedrijven uit het Noordzeekanaalgebied boeken. De rondleidingen bij bedrijven zijn gratis. Voor een rondvaart door de haven moet een kaartje worden gekocht. Meer details en het complete programma zijn te vinden op website www.zeehavendagenamsterdam.nl.

Het ligt in de bedoeling dit jaar bescheiden te beginnen en daarna uit te groeien tot een jaarlijks terugkerend evenement dat in 2025 deel uitmaakt van Amsterdam 750 en de 10e editie van Sail.

Inmiddels doen meer dan 40 haven- en havengerelateerde bedrijven mee. Onder hen onder meer Damen Shiprepair Amsterdam en Damen Oranjewerf, Tata Steel, Het Scheepvaartmuseum, Vattenfall, cacaoveem Katoennatie, Douane en Koninklijke Marechaussee en de nautische dienst-verlening.

Ook Stichting NDSM-Herleeft is van de partij en valt onder de historische dienstverlening. Vier dagen lang is het ontvangst- en informatiecentrum De Blauwdruk geopend en geven worden er fotopresentaties over de roemrijke geschiedenis van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) gegeven. Daarnaast is het de moeite waard om in De Blauwdruk eens rond te kijken, want het is een museumpje op zich. Er staan o.m. een aantal scheepsmodellen op schaal van schepen die bij de NDSM of haar voorloper zijn gebouwd, een schaalmodel 1:10 van de Stork HOTLo scheepsmotor, divers historisch gereedschap en machines, memorabilia en aan de muur hangen o.m. diverse interessante foto’s en een huidplaat met klinknagelgaten van een aan het einde van de WO2 vernield schip dat op stapel lag voor de Duitse koopvaardij.

Als hoogtepunten worden speciaal georganiseerde cacaorondvaarten genoemd, een tentoonstelling over de haven in Het Scheepvaartmuseum, een bezoek aan Damen Shiprepair Amsterdam en verder pakt de maritieme dienstverlening uit met demonstraties op het water en haventours over het IJ, Westpoort en IJmond (per boot en bus).

Op 25 en 26 juni vindt ook in IJmuiden het Havenfestival IJmuiden plaats, waarmee een samen-werkingsverband is aangegaan. Liefhebbers van zilte lucht, offshore, wind en visserij zijn op die dagen daar van harte welkom. Ter plaatse kan men kennismaken met de nautische dienstverlening, die de hele dag tochtjes aanbiedt in de IJmond of men brengt een bezoek aan de grootste zeesluis ter wereld via het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP ).
De organisatie van Zeehavendagen Amsterdam is in handen van Amports, de netwerk- en marketingsorganisatie van het Noordzeekanaalgebied. Mede-organisator is Port of Amsterdam. Eventpartners zijn Ondernemersvereniging ORAM Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Boat Cruises en de gemeente Amsterdam.

Wil je als bedrijf of organisatie of gewoon als individuele bezoeker de Zeehavendagen Amsterdam bezoeken, boek dan gratis tickets via de website www.zeehavendagenamsterdam.nl of stuur een mail naar: info@zeehavendagenamsterdam.nl of bel met 020-6273706.

 


 

Let op! – Milieuzone Amsterdam

Indien u de NDSM-werf wilt bezoeken houdt er dan rekeningen mee dat geheel Amsterdam Noord vanwege milieumaatregelen, m.i.v. 1 november 2020, niet meer toegankelijk is voor oudere op diesel rijdende vracht- bestel- en personenauto’s, alsmede alle brom- en snorfietsen. 
Het betreft het gebied tussen de gehele A10 en het IJ.


Met een oudere diesel bent u nu persona non grata in dit gebied, uitgezonderd het deel van de voormalige NDSM-werf, te rekenen vanaf de Kraanbaan tot waar nu o.a. Damen Shiprepair Amsterdam en Braspenning zijn gevestigd. Dit deel is wel bereikbaar vanaf de A10.


Meer informatie en kentekenchecker vindt u via deze link Milieuzone Amsterdam – Gemeente Amsterdam.

 


 

Museum om de Hoek

Doel en uitgangspunten

Stichting NDSM-Herleeft is dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan met Museum om de Hoek, waardoor wij nu samenwerken met diverse kleine en buurtmusea in Amsterdam.
Museum om de Hoek is het samenwerkingsverband van een aantal kleine en buurtmusea in Amsterdam. Deze musea zijn verspreid door de stad te vinden en laten je als bezoeker kennis maken met bijzondere buurten van Amsterdam en hun eigen verhalen. Ze vertellen over de lokale geschiedenis, cultureel erfgoed en het samenleven in en rondom de stad, over het verleden, het hier en nu en de toekomst.

De doelstelling van Museum om de Hoek is:
• Kennis met elkaar en de stad te delen en te vergroten.
• Een groter en breder publiek kennis te laten nemen van de verhalen vanuit, in en met de buurten van Amsterdam.
• Uitwisselen van talenten en de positieve effecten op de directe leefomgeving verder te verspreiden.
• Verdere professionalisering door elkaar te versterken qua inhoud [artistiek en organisatorisch/bedrijfsvoering] en blijven samenwerken met experts.

Deze samenwerking is bedoeld om bovengenoemde punten te verbeteren. Belangrijkste blijft dat de buurtmusea hun eigen gezicht bewaren en artistieke projecten kunnen doen die passen bij de omgeving waarin ze werkzaam zijn.
De uitgangspunten die hierbij gehanteerd worden zijn:
• De deelnemende buurtmusea behouden hun eigen visie en programmering.
• Daarmee geven ze invulling aan de verbinding met de buurt waarin ze functioneren.
• De buurtmusea behouden hun eigen bedrijfsvoering.
• Er bestaat geen hiërarchische structuur binnen het collectief.


Wilt u weten welke deelnemers ook lid zijn van Museum om de Hoek, ga dan naar website www.museumomdehoek.nl

 


 

Oproep bruikleenmaterialen uit WOII

In mei 2020 zal het 80 jaar geleden zijn dat ons land werd bezet. Dit zal ongetwijfeld bij iedereen bekend zijn. Gebleken is echter dat de jongste generatie dit niet helemaal helder heeft.

Omdat deze periode zeker niet vergeten mag worden en ook omdat de Nederlandse industrie, waaronder ook de Nederlandsche Scheepbouw Mij. en Nederlandsche Dok Mij. hiervan toen de gevolgen heeft ervaren, wil Stichting NDSM-Herleeft hier komend jaar aandacht aan besteden.

Wij zijn opzoek naar fotomateriaal, documenten, voorwerpen e.d. uit de periode 1940-1945 en de wederopbouwperiode daaropvolgend voor zover dit betrekking heeft op de beide voornoemde werven en het personeel. 
Wie kan ons aan bruikbaar materiaal helpen? Mail dan naar info@stichting-ndsm-herleeft.nl.

Indien u materiaal niet wilt afstaan is dit begrijpelijk. Wij kunnen het scannen of fotograferen waarna u het beschikbaar gestelde materiaal zo snel mogelijk retour zult ontvangen.

Het bestuur van Stichting NDSM-Herleeft.

 


 

9 Tuindorpen Tocht

Op 18 juli bestaat de Van der Pekstraat 100 jaar en dit wordt uitbundig gevierd met bewoners, buren en familie. Daarbij is een activiteit bedacht namelijk De 9 Tuindorpen Tocht. Deze tocht is per fiets, op skates of per scootmobiel af te leggen en voert langs historische hoogtepunten in Amsterdam-Noord.

De feestelijke start is om 10.00 uur, de route is 20 km lang en voert langs diverse interessante plekken. Onderweg doet men 12 stempelposten aan, waarvan Stichting NDSM-Herleeft er een van is.
Een volle stempelkaart wordt altijd beloond en men maakt tevens kans op 1 van de 100 prijzen die op 20 juli worden uitgereikt.

In de bijlage tref je aan een plattegrond op A3 formaat van de fietsroute met daarbij alle locaties en vindplaatsen van de stempelposten, spelregels etc.


 
 
 


 

De werf in Beweging

De werf in beweging neemt je mee naar het roemrijke verleden van de NDSM werf. Een rauwe voorstelling in de NDSM-Loods door meer dan 100 spelers tussen de 7 en 86 jaar oud. Theater, zang, choreografie en live muziek vloeien samen op de plek waar vroeger de reusachtige schepen gebouwd werden.

De flyer van De werf in beweging

Wanneer
4 & 5 april 2019, aanvang 19.30 uur

Waar
NDSM Loods

Koop hier uw kaarten!
Via de website www.dewerfinbeweging.nl/tickets/

Mis het niet!!

Meer informatie kunt u lezen door op de flyer hiernaast te klikken.
Uitgebreidere informatie kunt u vinden in dit persbericht.

 


 

Terugblik tentoonstelling “ms. Oranje / Koers Noord”

De tentoonstellingsperiode ligt al weer enige weken achter ons, maar we willen graag nog even terugblikken. Met de Museumnacht op 3 november jl. hebben wij onze tentoonstelling “ms. Oranje / Koers Noord” afgesloten en een betere afsluiting hadden wij ons niet kunnen wensen. We kunnen gerust stellen dat de tentoonstelling een groot succes is geweest.
Naast de opening (waar ca. 70 bezoekers aanwezig waren) hebben 245 bezoekers onze tentoonstelling bezocht. Tijdens de Museumnacht was het zo druk dat wij geen gelegenheid hebben gehad om het aantal bezoekers te turven.

Onze bezoekers bestonden voornamelijk uit
– personen die in de naoorlogse periode met ms. Oranje zijn gerepatrieerd.
– oud bemanningsleden van ms. Oranje
– oud-NDSM werknemers
– nabestaanden van oud-NDSM werknemers

Tijdens de Museumnacht werden onze bezoekers opgewacht door het Nieuwendammer Shantykoor waarvan de leden uit volle borst zeemansliederen zongen. Tussen de bedrijven door draaide een DJ op de fiets oudhollandse liederen. Kortom een zeer vermakelijk geheel.

De afbouw van de tentoonstelling heeft inmiddels plaatsgevonden. Voor diegenen die niet naar onze tentoonstelling zijn geweest, willen wij toch een kijkje in onze tentoonstellingsruimte niet onthouden. Hieronder dus een aantal foto’s van onze expositieruimte. Klik op de foto voor een diashow cq vergroting.