Van wie is het IJ, van wie is de stad?

Filmvertoning en nageprek met als thema de strijd om de ruimte aan het IJ, en in de stad.

Filmvertoning
Vijf jaar geleden opende EYE Filmmuseum er de deuren, sindsdien maakt het gebied rond de IJ-oevers een stormachtige ontwikkeling door. Wethouder Maarten van Poelgeest, wijlen Eberhard van der Laan en de kunstenaars Aafke Steenhuis, Sigrid van Essel en Bart Stuart laten zich uit over de recente ontwikkelingen aan het IJ. Wat vinden zij van de drukte, de publieke ruimte en de niet te stuiten ontwikkeling van het vastgoed in een stadsdeel vol sociale woningbouw? Er klinkt kritiek, maar er zijn ook verhalen over de schoonheid van de rivier die Noord en Zuid eindelijk verbindt.

Nagesprek
Er zal een nagesprek volgen over de gevolgen van de ontwikkelingen aan de IJ oevers voor NDSM Werf, Tuindorp Oostzaan en het gebied richting Zaanstad, waar het project Havenstad zal verrijzen.

Het gesprek is op 19 december in het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan.
Aanvang 20.00 uur en de entree is 9 euro (7 euro voor de gebruikelijke kortingsgroepen).
Kaartverkoop via www.vanwieishetij-zonnehuis.eventbrite.nl

Over de regisseur
Remy Vlek maakte in 2012 de documentaire Amsterdam, stad aan het IJ, die in première ging bij de opening van EYE Filmmuseum. Vlek regisseerde eerder al documentaires over Amsterdam-Noord en omgeving zoals Zomer in van der Pek(2007) en Ons dorp Den Ilp (2008). Vlek was lang werkzaam voor de Publiek Omroep, waarvoor hij meer dan vijftig documentaires regisseerde.

Productie: Filmwerk Remy Vlek
Publicatiedatum: 3 oktober 2017
Licentie: Standaard YouTube-licentie