Voortkomend uit projectgroep NDSM-Herleeft en op advies van destijds Stichting Beheer NDSM werf oost werd op 10 april 2013 Stichting NDSM-Herleeft opgericht. Aanvankelijk hing de stichting nog aan het infuus bij Stichting NDSM-Beheer, de huidige Stichting NDSM-Werf, maar sedert mei 2018 is stichting NDSM-Herleeft een zelfstandige organisatie die in 2018 haar 1e lustrum heeft gevierd. Het bestuur kent een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en nog twee leden en binnen de stichting opereert het projectteam; dit zijn de “handjes” van de stichting.
Onze stichting heeft als doel het bijeenbrengen, documenteren, beheren en bewaken, maar vooral visualiseren van de roemrijke scheepsbouw- en scheepsreparatiegeschiedenis zoals die ooit in Amsterdam-Noord heeft bestaan. Momenteel heeft de geschiedenis van de NDSM prioriteit; later zal onze aandacht ook uitgaan naar de andere, ten noorden van de IJ-oever gelegen voormalige scheepswerven.
Daarnaast proberen wij het nautisch industrieel erfgoed en het ruige karakter van de werf te behouden en dat authentieke NDSM-objecten daar waar mogelijk weer in ere worden hersteld of herplaatst.
Op deze manier proberen wij te laten zien wat door vele duizenden werknemers op deze werven is gepresteerd.
In de toekomst denken wij aan de oprichting van een nautisch industrieel museum, waarin vanaf het begin van het industriële tijdperk alles wat is verzameld aan geschiedenis en collectie van de scheepsbouw en scheepsreparatie in Amsterdam-Noord op een museale wijze kan worden tentoongesteld.
Door het realiseren van onderstaande activiteiten, trachten wij onze uiteindelijke missie en visie te bereiken:
het geven van presentaties;
het geven van historische rondleidingen over het oostelijk deel van het NDSM-terrein;
het verlenen van onze medewerking (wel of niet in samenwerkingsverband) aan o.m. (studenten)-projecten;
het organiseren van tentoonstellingen;
het verstrekken van informatie en fotomateriaal;
het uitbreiden en beheren, conserveren, documenteren, restaureren en digitaliseren van onze reeds bijeengebrachte historische collectie;
het samenwerken met andere verenigingen of stichtingen met hetzelfde of soortgelijk doel;
het stapsgewijs toewerken naar het hogere doel om ook de grotere historische objecten te behouden.